Fysiurgisk massage tager udgangspunkt i, hvordan kroppen er bygget op. Massageformen er effektivt til behandling af muskelsmerter, spændinger (myoser), hævelser (ødemer) og skader i muskler og øvrige bløddele, men har også en afslappende og afstressende virkning. Under massagen øges blodcirkulationen i vævet, så vævsvæsken bedre kan cirkulere rundt. På den måde slipper vævet af med affaldsstoffer og får friske forsyninger af ilt og næringsstoffer. Eventuelle arvæv og sammenvoksninger fra tidligere skader kan smidiggøres af massagen.
Under massagen undersøger jeg, om dit skelet er skævt og retter dette op, når spændingerne i dine muskler er løsnet. Hvis dit skelet er skævt, vil de spændinger, jeg løsner under massagen, hurtigt sætte sig til en ny spænding. Massagen kan enten gives som en helkropsmassage, eller der kan tages udgangspunkt i, hvor du har ondt.
Jeg giver som udgangspunkt ikke en hård fysiurgisk massage, da kroppen spænder mere op, hvis man tager for hårdt fat. Det må gerne gøre ondt at få massage, men det må ikke gøre mere ondt, end at du kan slappe af imens og uden at spænde imod.
Under massage udløser kroppen endorfiner, som er kroppens eget morfinstof. Endorfinerne hæmmer hjernens evne til at opfatte smerter. Man kan derfor let vende sig til den hårde massage og tro, at den gør en godt, men tager man for hårdt ved, kan man gøre mere skade end gavn.
Hvor mange behandlinger skal der til?
Nogle gange er 1 behandling nok, men hvis musklerne er meget spændte, anbefales det, at du modtager en ny behandling med et tidsinterval af 3-10 dages mellemrum, indtil dine spændinger er løsnet. Derefter anbefales det, at du modtager massage med de tidsintervaller, som passer til dig, for at forebygge at nye spændinger sætter sig for dybt.
Kommer mine spændinger igen?
Går man som klient hjem og gør de samme ting ingen, som giver spændingerne, hvis det f.eks. er ens arbejdsstillinger, som giver en spændinger, må man påregne fast behandling med individuelle tidsintervaller. Hvor ofte man skal modtage behandling afhænger af, hvor ofte man spænder op igen. Man kan som behandler desværre ikke forhindre at spændingerne kommer igen.
Er der reaktioner på massage?
Et studie publiceret af “Journal of Alternative and Complementary Medicine” viser, at ca. 10% af alle, som modtager massage, får en form for ømhed eller ubehag i de efterfølgende dage. Ubehaget er pga. fysisk udrensning og kan bestå af træthed, kvalme, hovedpine, svimmelhed og kuldefornemmelser, nogle få får feber. Ømheden minder om den, man oplever efter en styrketræning, hvor ømheden er værst på 2. dagen, inden den gradvist forsvinder.
Årsagen til ømheden er en inflammatorisk respons, som stammer fra mikroskopiske revner i muskelvævet. Hertil er der en tilstrømning af hvide blodceller, som er i gang med at rydde affald væk fra og genopbygge de behandlede muskler. Kort sagt er ømheden et tegn på, at kroppen har taget godt imod behandlingen. Magnesiumolie, cremer eller piller som indeholder stofferne NSAID, en varmepude eller et varmt bad kan hjælpe på ømheden, da det enten virker muskelafslappende eller betændelseshæmmende. Husk at slappe af efter behandlingen.
De affaldsstoffer, som frigives fra musklen under massagen, skal udskilles via din urin, så de ikke ender i blodet og giver dig kvalme, hovedpine og svimmelhed. Det er derfor vigtigt, at du har drukket rigeligt med vand i dagene før din behandling og fortsætter de næste par dage efter. Vandet er med til at udskille de affaldsstoffer, som behandlingen har sat i omløb.
Hvornår bør du undgå massage?
Massage kan i nogle få tilfælde gøre mere skade end gavn. Hvornår skal du undgå massage og evt. afbestille din tid?
Hvis du har en akut sportsskade, en forvridning, en fibersprængning, en forstuvning, blodudtrækninger eller lign., som er mindre end 72 timer gammel, da der er risiko for yderligere blødning og hævelse. Resten af kroppen kan godt masseres.
Ved leddegigt og andre gigtsygdomme under den akutte inflammation, da massagen kan forstærke inflammationen. I de ikke akutte stadier må du gerne modtage massage, som her kan virke smertelindrende.
Ved feber og andre infektioner så som svamp og andre smitsomme eksemer, influenza, virusinfektioner, mæslinger, skoldkopper og lign.
Ved blodpropper i benene, betændte åreknuder/årebetændelse, kunstige blodkar, blødersygdom, hjertesygdomme samt diabetes. Diabetespatienter og gravide kan modtage massage, dog ikke på indstikssteder og på den gravide mave.
Ved sår eller revner i huden eller ved røde og varme hævelser samt udslæt.
Du bør ikke tage smertestillende inden en massage.