Det er videnskabeligt bevist, at der er en rytme i vores kranie, som vi Kranio-Sakral Terapeuter kan arbejde med. Hvis du tænker “virker Kranio-Sakral Terapi med garanti?”, så læs mere her. Hvis årsagen til dine problematikker stammer fra dit Kranio-Sakral system, kan Kranio-Sakral Terapi lindre eller afhjælpe dine problematikker.

Kranio-Sakral Terapi er en meget blid men dybdegående manuel behandlingsform, som arbejder med kroppens egne ressourcer med det formål at påvirke kroppen til selvhelbredelse. Det er det samme, der sker, når vi f.eks. lægger gips på et brækket ben. Jeg diagnosticerer dine underliggende problematikker og arbejder med dette som fokus.

Kranio-Sakral Terapi bygger på, at din krop bliver “hørt og imødekommet” ved, at jeg med mine hænder “lytter” til mærkbare rytmer og bevægelser i din krop. Disse rytmer eksisterer livet igennem. Min respektfulde måde at møde din krop på gør, at din krop aktivt slipper sine bevidste og ubevidste spændinger, hvis kroppen er klar til det. Kranio-Sakral Terapien kan betegnes som en behandlingsform, hvor der arbejdes med det enkelte menneskes energi og kroppens egne ressourcer.

Kranio-Sakral Terapi arbejder med knogler, membraner (hjernehinder), cerebrospinalvæske (rygmarvsvæske), muskler, bindevæv og organer og har hermed indflydelse på dit nerve-, hormon- og immunsystem og har dermed en effekt på hele din krop. En behandling kan udover behandling med Kranio-Sakral Terapi på selve Kranio-Sakral systemet også bestå af bindevævsmassage, organmassage, triggerpunktsmassage, blid fysiurgisk massage, så du stadig holdes i det parasympatiske nervesystem og specielle ret ryg- og nakketeknikker, hvor jeg genopretter skævheder i dit skelet.

Kranio-Sakral systemet er kraniet, rygsøjlen, korsbenet, halebenet og centralnervesystemet (hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne inkl. rygmarvsvæsken).

Er der skævheder i skelettet, kan rygmarvsvæsken ikke løbe frit, og hjernen kan ikke fungere optimalt. Rygmarvsvæsken er den væske, der ligger som en beskyttelse uden om hjernen og rygmarven, giver vores hjerne mad og udskiller affaldsstoffer. Opstår der spændinger i vores hjernehinder, som omgiver rygmarvsvæsken, kan hjernen heller ikke fungere optimalt. Kranio-Sakral Terapi kan afhjælpe eller lindre dette.

Kraniet er ikke en stor knogle, men er opbygget af 22 knogler. Der kan opstå låsninger i ledforbindelserne imellem kranieknoglerne, som er vigtige at få løsnet, så kroppen igen kan fungere optimalt. Knoglerne kan også være slået skæve ved f.eks et slag og skal rettes på plads.

Vi har 12 par kranienerver, som udspringer fra hjernestammen. Hvis en eller flere af dem kommer i klemme, fungerer vores krop ikke optimalt. Den 10. kranienerve Nervus Vagus løber ud igennem en lille åbning i kraniets kant, løber langs halsen og ned igennem kroppen og passerer undervejs fordøjelsessystemet, leveren, milten, bugspytkirtlen, hjertet og lungerne. Den kontrollerer også det parasympatiske nervesystem (afspændingsnervesystemet). Er den i klemme, kan vi bl.a. få forhøjet blodtryk, dårlig fordøjelse og stress.

Hvad er ”Stillepunkt”?

”Stillepunkt” er den vigtigste teknik i Kranio-Sakral Terapien. ”Stillepunkt” er en afspændingstilstand, hvori kroppen regenerer sig selv. Under ”Stillepunkt” er du ved fuld bevidsthed, men du kan godt falde i søvn, hvilket ikke gør noget. Kroppen har brug for ”Stillepunkt”, da kroppen i ”Stillepunkt” skifter over i det parasympatiske nervesystem (afspændingsnervesystemet), og heri regenerer sig selv.

”Stillepunkt” er også særdeles velegnet til stress, angst- og choktilstande. Bliver et menneske bragt i ”Stillepunkt” lige umiddelbart efter en ulykke, begynder kroppen straks at genopbygge sig selv for de skader, som lige er opstået. F.eks. kan et piskesmæld i nogle tilfælde begrænses til en forbigående ømhed.

Under behandlingen ligger du på briksen under et tæppe. Stillepunkt kan udføres flere forskellige steder på kroppen, så jeg kan lave små ”Stillepunkter” under behandlingen, men som oftest sidder jeg ved dit hoved og holder på dit hoved med et meget blidt tryk af max 4 gram. Det er egentligt kroppens centralnervesystem og rygmarvsvæske, jeg holder på.

Under ”Stillepunkt” falder pulsen og blodtrykket, og man kan med et EEG-apparat registrere, at hjernebølgerne er i en tilstand af ”Alfabølger”. Med det blide tryk på 4 gram, bliver rygmarvsvæskens pumpebevægelse forsinket en smule. Du går over i det parasympatiske nervesystem (afspændingsnervesystemet) og får fornemmelsen af, at kroppen synker ned i madrassen, bliver fyldt med varme og en fornemmelse af lykke.

Jeg har haft en klient på briksen, som havde smerter på 9 på en smerteskala fra 1-10 på maximal morfindosis i forbindelse med en diskusprolaps. Klienten oplevede at være smertefri under ”Stillepunkt”.

Hvor mange behandlinger skal der til?

Enkelte gange er en behandling nok, men er der tale om længerevarende og kroniske problemstillinger, må du påregne flere behandlinger. Du kan dog forvente at mærke positive forandringer inden for de første 3 behandlinger, hvis din krop er klar til at give slip på sine spændinger.

Alle voksne og børn fra 10 år kan modtage behandling. Behandlingstiden er for børn 60 minutter og for voksne 60-90 minutter pr. behandling.

Kommer mine spændinger igen?

Går man som klient hjem og gør de samme ting ingen, som giver spændingerne, hvis det f.eks. er ens arbejdsstillinger, som giver en spændinger, må man påregne fast behandling med individuelle tidsintervaller. Hvor ofte man skal modtage behandling afhænger af, hvor ofte man spænder op igen. Man kan som behandler desværre ikke forhindre at spændingerne kommer igen.

Er der reaktioner på Kranio-Sakral Terapi?

Ja, som reaktion på behandlingen kan du opleve en efterfølgende udrensning af kroppen med forbigående smerter og træthed, nogle få vil også opleve kvalme, svimmelhed og hovedpine. Dette er dog værst de første par døgn efter behandlingen og tegn på, at kroppen arbejder videre efter behandlingen. Der kan godt gå 4-5 dage, før du får den fulde effekt af behandlingen. Det er vigtigt at drikke godt med vand de efterfølgende dage, da vand hjælper kroppen med at udskille de affaldsstoffer, som er frigivet fra kroppen under behandlingen. Drikker man ikke nok vand, kan man i værste fald opleve fortsat kvalme, hovedpine og svimmelhed, da affaldsstofferne ikke udskilles med urinen. Det er vigtigt at slappe af resten af dagen, hvor du har modtaget behandling, så kroppen har ro til at arbejde, men gå gerne en tur. Det frarådes at modtage andre behandlingsformer samme dag, da du kan blive rigtig utilpas, hvis din krop overbehandles. Du må gerne kombinere og modtage andre behandlingsformer forskudt for Kranio-Sakral Terapi, men for nogen kan det være svært at vide, hvilken et af behandlingsformerne der så virker.