Kranio-Sakral Terapi

Det handler jo i virkeligheden om at løsne kroppen for de spændinger, den har, så den kan fungere optimalt. Når man gør det, skal man have fokus på hele kroppen, da tingene ofte hænger sammen. Hvilken behandlingsmetode, man som klient vælger at modtage, er jo som oftest, hvad man kender til, og hvad andre anbefaler en.

Kranio-Sakral Terapi løsner spændinger i knogler, muskler, sener, membraner og ligamenter i dit Kranio-Sakral system, samt genopretter skævheder i skelettet. En behandling kan udover behandling med Kranio-Sakral Terapi på selve Kranio-Sakral systemet også bestå af organmassage og ret ryg- og nakketeknikkerne. Resten af kroppen behandles efter behov med enten triggerpunkts-, bindevævs-, fysiologisk eller sportsmassage.

Uanset hvilken behandlingsform, jeg bruger, er det alle manuelle behandlingsformer, hvor jeg bruger hænderne til at diagnosticere og finde årsagen til smerterne. Der arbejdes med bevægelsen i muskler, led og bindevæv, bevægeligheden mellem organer og skelettet og med bevægeligheden organerne imellem.

Kranio-Sakral systemet er kraniet, rygsøjlen, korsbenet, halebenet og centralnervesystemet (hjernen, rygmarven og rygmarvsnerverne inkl. rygmarvsvæsken). Hvis årsagen til dine problemer stammer fra Kranio-Sakral systemet, kan Kranio-Sakral Terapi lindre eller afhjælpe dine problemer.

Er der skævheder i skelettet, kan rygmarvsvæsken ikke løbe frit, og hjernen kan ikke fungere optimalt. Rygmarvsvæsken er den væske, der ligger som en beskyttelse uden om hjernen og rygmarven, giver vores hjerne mad og udskiller affaldsstoffer. Opstår der spændinger i vores hjernehinder, som omgiver rygmarvsvæsken, kan hjernen heller ikke fungere optimalt. Kranio-Sakral Terapi kan afhjælpe eller lindre dette.

Kraniet er ikke en stor knogle, men er opbygget af 22 knogler. Der kan opstå låsninger i ledforbindelserne imellem kranieknoglerne, som er vigtige at få løsnet, så kroppen igen kan fungere optimalt. Knoglerne kan også være slået skæve ved f.eks et slag og skal rettes på plads.

Vi har 12 par kranienerver, som udspringer fra hjernestammen. Hvis en eller flere af dem kommer i klemme, fungerer vores krop ikke optimalt. Den 10. kranienerve Nervus Vagus løber ud igennem en lille åbning i kraniets kant, løber langs halsen og ned igennem kroppen og passerer undervejs fordøjelsessystemet, leveren, milten, bugspytkirtlen, hjertet og lungerne. Den kontrollerer også det parasympatiske nervesystem (afspændingsnervesystemet). Er den i klemme, kan vi bl.a. få forhøjet blodtryk, dårlig fordøjelse og stress.

Hvad er ”Stillepunkt”

”Stillepunkt” er den vigtigste teknik i Kranio-Sakral Terapien. ”Stillepunkt” er en afspændingstilstand, hvori kroppen regenerer sig selv. Under ”Stillepunkt” er du ved fuld bevidsthed, men du kan godt falde i søvn, hvilket ikke gør noget. Kroppen har brug for ”Stillepunkt”, da kroppen i ”Stillepunkt” skifter over i det parasympatiske nervesystem (afspændingsnervesystemet), og heri regenerer sig selv.

”Stillepunkt” er også særdeles velegnet til stress og choktilstande. Bliver et menneske bragt i ”Stillepunkt” lige umiddelbart efter en ulykke, begynder kroppen straks at genopbygge sig selv for de skader, som lige er opstået. F.eks. kan et piskesmæld i nogle tilfælde begrænses til en forbigående ømhed.

Under behandlingen ligger du på briksen under et tæppe med alt tøjet på. Stillepunkt kan udføres flere forskellige steder på kroppen, så jeg kan lave små ”Stillepunkter” under behandlingen, men som oftest sidder jeg ved dit hoved og holder på dit hoved med et meget blidt tryk af max 4 gram. Det er egentligt kroppens centralnervesystem og rygmarvsvæske, jeg holder på.

Under ”Stillepunkt” falder pulsen og blodtrykket, og man kan med et EEG-apparat registrere, at hjernebølgerne er i en tilstand af ”Alfabølger”. Med det blide tryk på 4 gram, bliver rygmarvsvæskens pumpebevægelse forsinket en smule. Du går over i det parasympatiske nervesystem (afspændingsnervesystemet) og får fornemmelsen af, at kroppen synker ned i madrassen, bliver fyldt med varme og en fornemmelse af lykke.

Jeg har haft en klient på briksen, som havde smerter på 9 på en smerteskala fra 1-10 på maximal morfindosis i forbindelse med en diskusprolaps. Klienten oplevede at være smertefri under ”Stillepunkt”.

Reaktioner og antal behandlinger

Som reaktion på alle behandlinger kan du efterfølgenede opleve en udrensning med forbigående træthed, kvalme, hovedpine, svimmelhed og lette smerter. Dette er ganske normalt og tegn på, at kroppen arbejder videre. Der kan godt gå 4-5 dage, før du får den fulde effekt af en behandling. Det er vigtigt at drikke godt med vand de efterfølgende dage, da vand hjælper kroppen med at udskille de affaldsstoffer, som er frigivet fra kroppen under behandlingen. Drikker man ikke nok vand, kan man i værste fald få kvalme, hovedpine og blive svimmel, da affaldsstofferne ikke udskilles med urinen. Det er vigtigt at slappe af resten af dagen, hvor du har modtaget behandling, så kroppen har ro til at arbejde. Det frarådes at modtage andre behandlingsformer samme dag, da du kan blive rigtig utilpas, hvis din krop overbehandles. Du må gerne kombinere og modtage andre behandlingsformer forskudt for Kranio-Sakral Terapi, men for nogen kan det være svært at vide, hvilken et af behandlingsformerne der virker.

I nogle tilfælde er en behandling nok, i andre tilfælde skal der flere behandlinger til, før end din krop er klar til at give slip på dine spændinger, især hvis du har spændinger flere steder i kroppen, eller hvis der er tale om længerevarende og kroniske problemstillinger, her kan du dog forvente at mærke positive forandringer indenfor de 3 første behandlinger. Hvis du føler dig fuld af energi efter behandlingen, er dine spændinger formentlig løsnet. Føler du dig træt eller forventet utilpas, er det tegn på, at kroppen arbejder videre.

Alle børn og voksne kan modtage behandling. Behandlingstiden er anbefalet for voksne 60-90 minutter om ugen, børn 3-10 år – 30 minutter om ugen og babyer 0-2 år – 20 minutter om ugen.